#

Fast Food a Twoje zdrowie

  • 30 listopada 2021

Zaktualizowano: 2/6/2020

Fast food. Wszyscy mamy z nim relację miłości/nienawiści. Uwielbiamy to, jakie jest łatwe, wygodne i dobre, ale ma jedną rażącą wadę: nie jest zdrowe. W rzeczywistości, jedzenie fast foodów może mieć poważny negatywny wpływ na poziom cholesterolu, zdrowie serca i ciśnienie krwi. Ale dlaczego dokładnie fast food jest tak zły dla Ciebie? Czy istnieją sposoby, aby nadal jeść fast foody, ale uniknąć ryzyka dla zdrowia? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak fast food wpływa na Twoje zdrowie i jak możesz zmniejszyć ryzyko.

1. Więc co jest złego w fast foodach?

Większość ludzi zdaje sobie sprawę z faktu, że fast food jest niezdrowy, ale nie wiadomo dokładnie, dlaczego jest tak źle dla Ciebie. Aby pomóc przynieść trochę jasności, Canadian Journal of Cardiology zrobił badanie, aby pokazać dokładne skutki fast foodów na nasze zdrowie.

W badaniu wzięło udział 28 niepalących, zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 50 lat. Porównano wpływ fast foodów z posiłkiem opartym na diecie śródziemnomorskiej. Mężczyznom podano najpierw posiłek śródziemnomorski po 12-godzinnym poście. Posiłek składał się z łososia, migdałów i warzyw pieczonych w oliwie z oliwek. Po tygodniu i kolejnym 12-godzinnym poście, mężczyźni zjedli kanapkę z fast foodu z kiełbasą, jajkiem i serem oraz trzy placki ziemniaczane.

Funkcjonowanie męskich naczyń krwionośnych było mierzone po każdym 12-godzinnym poście i ponownie co dwie i cztery godziny po posiłku. Wyniki wykazały, że tętnice mężczyzn były o 24% mniej rozszerzone po spożyciu posiłku typu fast food, niż kiedy byli na czczo. Oznacza to, że prawdopodobieństwo zablokowania przepływu krwi w tętnicach znacznie wzrosło po zjedzeniu tylko jednego posiłku typu fast food.

Spójrz na tę infografikę z healthline.com na temat żniwa, jakie fast foody mogą wywierać na ciało.

Dodatkowo, istnieją trzy główne powody, dla których fast foody są tak niezdrowe:

    Kalorie sód tłuszcz

Kalorie

Przeciętna osoba powinna spożywać około 2000 kalorii dziennie, jedząc około 400-600 na posiłek plus kilka zdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Fast foody zawierają o wiele więcej kalorii niż normalny posiłek. Jeden posiłek typu fast food zawiera zazwyczaj około połowy zalecanej dziennej dawki kalorii. Na przykład, McDonald's Big Mac ma 550 kalorii. Dodaj do tego małą frytkę za 230 kalorii i średnią colę za 210 kalorii, a ten jeden posiłek składa się z prawie 1000 kalorii. Ponieważ ma tak wiele dodatkowych kalorii, będziesz chciał jeść fast foody oszczędnie i z umiarem, aby zminimalizować ryzyko dla zdrowia.

Sód

Podczas gdy sód jest niezbędny do życia, zbyt dużo sodu może mieć negatywny wpływ na zdrowie, jak wysokie ciśnienie krwi, otyłość i osteoporoza. Zalecane dzienne spożycie sodu wynosi 1200-1500mg, ale wiele fast foodów prawie zawiera te ilości same w sobie. Big Mac zawiera 970mg sodu, a mały frytka zawiera 160, prawie sumując się do całej dziennej zalecanej ilości sodu w jednym posiłku.

Tłuszcz

Niektóre tłuszcze są niezbędne dla dobrego zdrowia. Istnieją jednak dwa rodzaje tłuszczu - tłuszcz nasycony i rodzaj nienasyconego tłuszczu zwanego tłuszczem trans - bardzo obecne w fast foodach, które mają negatywne skutki, jeśli spożywa się ich zbyt dużo. Oba rodzaje tłuszczu mogą prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu może przyczynić się do problemów takich jak zawał serca, udar mózgu lub choroby układu krążenia.

2. Wybieranie zdrowszych fast foodów

Podczas gdy większość fast foodów jest niezdrowa, wiele restauracji dodało do swojego menu pewne alternatywy, aby promować zdrowszy styl życia. Na przykład, niektóre miejsca oferują teraz kubki owocowe zamiast frytek lub mleko zamiast napojów gazowanych. Nawet jeśli opcje zdrowego wyboru są ograniczone, nadal istnieją pewne środki, które możesz podjąć, aby Twój posiłek był mniej ryzykowny dla zdrowia.

    Czytaj opisy produktów spożywczych przed złożeniem zamówienia. Jeśli opis mówi, że coś jest smażone w głębokim tłuszczu, panierowane lub pokryte sosem, to prawdopodobnie nie jest to najzdrowsza dostępna opcja. Zamiast tego spróbuj czegoś z grilla, czegoś chudego lub czegoś z warzywami. Zrezygnuj z dodatkowych przypraw lub innych "dressingów". Restauracje typu fast food często dodają specjalne sosy do swoich potraw, aby wzmocnić ich smak. Jednak sosy te są zazwyczaj wysokokaloryczne i zawierają dużo tłuszczu. Poproś, aby nie dodawać sosów lub podawać je z boku, abyś mógł kontrolować ich ilość. Pij wodę. Napoje gazowane są bardzo kaloryczne, a rozmiary napojów w sieciach fast foodów są zwykle dużo większe niż te, które zwykle pijesz. Wybieraj wodę zamiast napojów gazowanych, ale jeśli już je dostaniesz, wybierz mniejszy rozmiar, aby nie pić więcej niż potrzebujesz. Ograniczaj się. Staraj się unikać fast foodów, kiedy to tylko możliwe. Powiedz "nie" zwiększaniu rozmiaru i przestań jeść, gdy jesteś już najedzony. Staraj się również unikać restauracji z bufetami, ponieważ będziesz mieć pokusę, aby wracać po więcej.

Najzdrowsze sieci fast foodów

Choć wiele sieci fast foodów powinno być odwiedzanych z umiarem, niektóre z nich są zdrowsze od innych. W marcu 2009 roku, Health Magazine opublikował listę tego, co ich zdaniem jest najzdrowsze sieci fast foodów:

    Panera Bread Jason's Deli Au Bon Pain Noodles and Company Corner Bakery Café

Zaskakująco, nawet McDonald's wykonane top 10, ponieważ oferuje kilka zdrowszych wyborów, takich jak grillowany kurczak lub owoce zamiast frytek. To tylko pokazuje, że każdy fast food może być zdrowsze w zależności od wyborów.

Podczas gdy fast food może być szkodliwe dla zdrowia, nie trzeba go całkowicie unikać. Tak długo, jak jest spożywany z umiarem, a Twój styl życia jest zdrowy, fast food będzie miał minimalny wpływ na Twoje zdrowie. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak fast foody mogą wpływać na Twoje samopoczucie, porozmawiaj z lekarzem.

Jaki jest Twój ulubiony zdrowy wybór z fast-foodów? Chętnie poznamy Twoje opinie w komentarzach!